VAD ÄR D-VITAMIN?
D-vitamin är ett fettlösligt vitamin. Vi får till oss vitaminet på två sätt: via solen när vi är ute och via kosten. I kosten finns främst vitamin D i fisk, som exempelvis lax, sill och makrill som innehåller mycket vitamin D. Mjölkprodukter som margarin och matfettsblandningar är också viktiga källor, om de är berikade med vitamin D. Ägg och kött innehåller också en del vitamin D. Solen är den viktigaste källan till vitamin D, som bildas i huden vid solbestrålning. Normalt får vi cirka 90% av vårt D-vitamin via solen. På sommaren kan det räcka med att vara ute i solen i shorts eller t-shirt en kvart om dagen några gånger i veckan för att få i sig tillräckligt med D-vitamin.
VAD ÄR D-VITAMINBRIST?
D-vitaminbrist uppstår när du har låga nivåer av D-vitamin i kroppen. Detta kan leda till besvärliga och smärtsamma hälsoproblem. D-vitamin produceras av kroppen och dess främsta uppgifter är att reglera upptaget av kalcium och fosfat från tarmen, så att skelettet kan utvecklas normalt.
Allvarlig D-vitaminbrist kan göra skelettet mjukt och missformat, något som kallas osteomalaci hos vuxna och rakit (engelska sjukan) hos barn. De här sjukdomarna är relativt ovanliga i västvärlden men har ökat på senare år, förmodligen på grund av att vår livsstil har förändrats. D-vitaminbrist kan leda till försämrat skelett och sämre muskelfunktion. Därför är det viktigt att få behandling för D-vitaminbrist på ett tidigt stadium.
VAD ORSAKAR D-VITAMINBRIST?
På våra nordliga breddgrader får vi endast tillräckligt med D-vitamin från solen under sommarhalvåret, från april till september. Därför är risken att drabbas av D-vitaminbrist extra stor på vintern. Trots att vissa livsmedel är berikade med D-vitamin kan det vara svårt att få i sig den rekommenderade dagliga dosen. Bär man dessutom heltäckande klädsel året runt, äter specialkost eller tillbringar mycket tid inomhus, ökar risken för D-vitaminbrist ytterligare. När vi åldras försämras hudens förmåga att omvandla solens UVB-strålar till D-vitamin. Har man ljus hy kan det räcka med att vara ute i solen 15-20 minuter på sommaren för att kroppen ska hinna tillverka tillräckligt med D-vitamin, men om man har mörk hy kan det ta 5-10 gånger så lång tid. Överviktiga har oftare D-vitaminbrist än normalviktiga. Forskarna är inte helt på det klara med varför, men troligtvis har det att göra med att D-vitaminet binds i fettväven och då inte kan användas av kroppen.
HUR VET MAN ATT MAN HAR D-VITAMINBRIST?
Lindrig D-vitaminbrist ger i regel diffusa eller obefintliga symtom. Svår D-vitaminbrist kan däremot leda till:
-
Allmän muskelsvaghet
-
Värk i skuldra, överarm, höft och lår
-
Värk i muskler i skuldror, överarmar, höfter eller lår
Ibland kan smärtan bli så svår att man får svårt gå eller resa sig upp.
BEHANDLING AV D-VITAMINBRIST
Utredning och behandling av D-vitaminbrist görs i regel av en allmänläkare. D-vitaminnivån i kroppen kan mätas med ett enkelt blodprov och anges i enheten nmol/L. Gränsen för D-vitaminbrist brukar dras vid nivån 25 nmol/L.
Det finns effektiv behandling av D-vitaminbrist i form av mjuka kapslar, tabletter eller droppar. som skrivs ut av en läkare. Doseringen av D-vitamin varierar från person till person och är bland annat beroende av hur allvarlig bristen är och om det finns några underliggande sjukdomar som påverkar kroppens upptag av D-vitamin.